Program Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana – podrška unapređenju u oblasti uključivanja građana u procese donošenja odluka koji podržava Švajcarska Vlada, a sprovodi predstavništvo HELVETAS Swiss Intercooperation SRB u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština raspisalo je konkurs za podnošenje prijava za realizaciju medijskih projekata za podršku unapređenju uključivanja građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. Konkurs je obuhvatao medijske projekte pripremljene od strane lokalnih ili regionalnih medija koji pokrivaju teritoriju najmanje jedne od teritorija 15 jedinica lokalne samouprave  i to:

 • Gradove: Novi Pazar, Užice, Leskovac i Zaječar
 • Opštine: Arilje, Mali Zvornik, Ljubovija, Ćuprija, Žabalj, Bojnik, Topola, Golubac, Raška, Vlasotince i Veliko Gradište

Osnovni cilj konkursa odnosno medijskih projekata bio je unapređenje poverenja između građana i lokalne samouprave i povećanje učešća građana u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici, posebno o budžetu lokalne samouprave.  

Konkurs je trajao od 25. oktobra do 15. novembra 2022. godine i pristiglo je 32 projekta od kojih je ocenjeno 27, dok preostalih 5 nije imalo kompletnu dokumentaciju koju je konkurs zahtevao. Programska komisija je na osnovu unapred definisanih kriterijuma ocenila sve projekte i napravila rang listu projekata po teriritorijalnoj pokrivenosti. Programski Upravni odbor je jednoglasno doneo odluku da je rang lista predloženih projekata usvojena. 

Projekti koji su pobedili na konkursu su sledeći:

 1. Budžet po meri građana – Boom93, Veliko Gradište i Golubac
 2. Građanin odlučuje – Radio 016, Leskovac, Bojnik, Vlasotince
 3. Za otvoreno društvo, otvoreno o budžetu – Radio Magnum, Zaječar
 4. Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana – RTV Mlava, Veliko Gradište i Golubac
 5. Pomozi da se odluči kako grad da se gradi – Radio DAK, Ćuprija
 6. Gradski budžet je naš budžetZoom, Užice
 7. Da se zna! Topolski budžet pod lupom – RTV SUNCE doo, Topola
 8. I ja se pitam u procesu donošenja odluka – Tim radio Prnjavor, portal Info media sistem, Mali Zvornik i Ljubovija
 9. Podsticanje povećane participacije građana u procesu planiranja budžeta Opštine Arilje –  Radio Požega, Arilje
 10. Informisani građani Novog Pazara i javni interesRadio televizija Novi Pazar, Novi Pazar