Zajedno sa predstavnicima Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC) obišli smo rekonstruisani objekat namenjen deci i mladima sa smetnjama u razvoju u Gornjem Milanovcu. Novac za rekonstrukciju ovog objekta, koji se nalazi u sklopu osnovne škole „Kralj Aleksandar I“, Gornji Milanovac je dobio od našeg programa kao jedna od pet najuspešnijih opština u Srbiji u oblasti reforme poreza na imovinu i ažuriranju baze podataka o nekretninama. Nagrada je iznosila 300 hiljada švajcarskih franaka.

gm_skola

„Švajcarska ima razvojnu strategiju saradnje sa Republikom Srbijom u kojoj joj pruža preko 100 miliona evra pomoći. U okviru te sume je i projekat “Reforma poreza na imovinu”, koji je značajan za opštine jer im pruža šansu da poboljšaju svoje izvorne prihode, a u isto vreme im daje mogućnost da poboljšaju konsultacije sa građanima kako će taj novac utrošiti“, rekao je Petar Vasilev iz Švajcarske kancelarije za saradnju.

Zamenica predsednika Opštine, Jadranka Dostanić kaže da su radovi kvalitetno izvedeni i da u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe budućih đaka.

gm_poseta_skole

„Ovo je projekat od izuzetnog značaja. Drago nam je što smo na neki način zaokružili ceo put, od pružanja usluge ličnog pratioca, preko finansiranja raznih aktivnosti dece sa smetnjama u razvoju, I sada sa renoviranjem ovog objekta objedinili smo celu priču oko njih. Napravljena je zgrada sa dnevnim boravkom, salom za fizičko, sa prilagođenim toaletima, opremom koja prati sve to I sa stručnim ljudima koji će sa njima raditi“, istakla je Jadranka Dostanić, zamenica predsednika Opštine Gornji Milanovac.

Alexander Grunauer, direktor ovog programa naglasio je da mu je izuzetno drago što je opština zajedno sa građanima donela odluku sa se ova škola renovira i što će sada deca moći da je koriste.

Gornji Milanovac je popisao nešto manje od 5.000 nekretnina koje su do tada bile van poreske evidencije, a prihod od poreza na imovinu povećan je za 20 procenata.