Predstavnici 15 opština iz cele Srbije, u organizaciji našeg programa, prisustvovali su drugoj po redu radionici na kojoj su zajednički radili na akcionim planovima kojima će se značajno unaprediti oblast uključivanja građana u odluke koje se donose na lokalnom nivo. Radionica je održana u Vrnjačkoj Banji.

Prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava iz Arilja, Bojnika, Velikog Gradišta, Vlasotinca, Golupca, Leskovca, Ljubovije, Novog Pazara, Užica, Ćuprije, Topole, Raške, Malog Zvornika, Žablja i Zaječara.

Tokom dvodnevne radionice predstavnici lokalnih samouprava prolazili su kroz konkretne aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do boljeg uključivanja građana, ali i određivali pokazatelj potignuća. Takođe, planirale su se aktivnosti na nivo mesnih zajednica, jer će ukupno 30 mesnih zajednica, iz ovih 15 lokalnih samoprava, učestvovati u našem programu.

Početkom juna planirana je i treća, završna radionica, na kojoj će svi učesnici svoje planove za bolje i efikasnije uključivanje građana u odluke koje se donose na lokalnom nivou i javno predstaviti.

Podsetimo, krajem marta Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vlada Švajcarske, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i 15 opština u Srbiji potpisali su zajednički Memorandum o razumevanju kojim se obavezuju da će u svojim opštinama unaprediti proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou.

Sve ono što se zajednički dogovore, ove lokalne samouprave i njihovi građani, vlada Švajcarske će i finansirati u ukupnom iznosu od 750.000 švajacarskih franaka. Sve će biti sprovođeno kroz program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“.