Kako bi lokalne samouprave značajno unapredile oblast uključivanja građana u odluke koje se donose na lokalnom nivo naš program “Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ organizovao je radionicu na kojoj su učestvovali predstavnici 14 opština. Tokom dva dana intenzivnog rada i zajedničkih vežbi ukupno 24 predstavnika lokalnih samouprava imali su prilike da jasno definišu početne korake koji se tiču unapređenja učešća građana u različitim oblastima, a posebno su razmatrani programi u delu odgovornih lokalnih finansija.

Učesnici radionice radili su po grupama, i imali nekoliko zadataka koji su im pomogli da jasnije identifikuju koje su to aktivnosti kojim bi što bolje uključili građane u proces donošenja odluka. Neke od tih aktivnosti su tačno definisanje nosioca aktivnosti, zatim ko je odgovoran za realizaciju, ali i koji su izvori finansiranja. Zaključeno je da je važno napraviti formu i sadržinu aktivnosti, opšte i posebne ciljeve, ali i sve to uskladiti sa merama javne politike.

Podsetimo, krajem marta Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vlada Švajcarske, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i 15 opština u Srbiji potpisali su zajednički Memorandum o razumevanju kojim se obavezuju da će u svojim opštinama unaprediti proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou. Sve ono što se zajednički dogovore vlada Švajcarske će i finansirati u ukupnom iznosu od 750.000 švajacarskih franaka, a sprovoditi kroz program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“.