Predsednici 15 opština u Srbiji sastali su se danas sa Jörgom Heeskensom, savetnikom za privredu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.  Prilikom susreta koji su zajednički organizovali opština Stari Grad, Fondacija Konrad Adenauer u Srbiji i švajcarska organizacija Helvetas,  razgovaralo se o Programu podrške lokalnoj samoupravi i većem i neposrednom učešću građana u donošenju odluka na nivou lokalne samouprave. Taj program finansira vlada Švajcarske, a sprovodi Helvatas.

Učesnici sastanka su razmenili iskustva o dosadašnjem doprinosu programa za podsticanje učešća građana u donošenju odluka u lokalnim zajednicama i o mogućnostima za  privlačenje novih investicija u 15 gradova i opština.

Veoma je važno da aktivno podstičemo lokalne samouprave  da budu proaktivni u animiranju građana kako bi zajedno sa njima radili na donošenju strateških odluka koje su važne za funkcionisanje grada ili opštine. Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka na kojem učestvuje 15 lokalnih samouprava iz cele Srbije vezana je za uspostavljanje participacije građana u funkcionisanju gradova i opština kao i podsticanje udruživanja radi animiranja inostranih investitora, istakao je Jörg Heeskens, savetnik za privredu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Opština Stari grad dobar je primer kako jedna lokalna samouprava podstiče svoje građane da aktivno daju svoje inicijative za razvoj opštine i obezbeđivanje što boljih uslova za život svih građana. Stari grad misli na zgrade edan je  od najreprezentativnijih projekata u koji se aktivno uključuju stambene zajednice koje putem aplikacije dobijaju finansijska sredstva od Opštine za uređivanje zajedničkih prostorija. Ova centralna gradska opština donela je odluku o uspostavljanju participativnog budžeta prema kojem građani imaju mogućnost da daju predloge za finansiranje i sufinansiranje projekata koji su od značaja za sve stanovnike opštine, izjavio je predsednik opštine Stari Grad Radoslav Marjanović.

Fondacija Konrad Adenauer se svojim višedecenijskim radom zalaže se da građani žive dostojanstveno i slobodno, ali i da aktivno učestvuju u oblikovanju svoje budućnosti. Uključivanje građana u donošenje odluka na nivou lokalne samouprave veoma je važno pitanje za našu organizaciju. Fondacija Konrad Adenauer ohrabruje sve gradove i opštine da unapređuju uslove za saradnju sa građanima i da ih motivišu da budu prisutniji u procesu javnog odlučivanja. Participacija građana je svakako politička tema, jer  građani imaju pravo da kontrolišu rad lokalne vlasti i da svojim angažovanjem daju doprinos razvoju njihove zajednice.  Primeri koje smo danas čuli pokazuju da podrška participaciji građana za rezultat ima jačanje poverenja u lokalne institucije i njihovo delovanje na razvoju lokalnih sredina i privlačenje novih investicija, navodi Jakov Devčić, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji.

Gradonačelnici i predsednici opština koji su prisustvovali sastanku dolaze iz gradova i opština: Novi Pazar, Užice, Zaječar, Arilje, Mali Zvornik, Ljubovija, Ćuprija, Žabalj, Bojnik, Topola, Vlasotince i Veliko Gradište.